tiistai 18. kesäkuuta 2013

Joskus sitä vaan on tuuria


Kävin parvekkeella aamupäivästä ulkoiluttamassa kameraa. Yleensä yritän edistyä tervapääskyjen kuvauksessa, mutta kaikki lentävät linnut käyvät jos tulevat riittävän lähelle.

Nyt yhtäkkiä keskikaupungin suunnalta lensi suurempi lintu, nuolihaukka. Suuntasin äkkiä kameran kohti kohdetta ja toivoin että suljinaika ja asetukset toimisivat.

Tilanne oli muutamassa sekunnissa ohi. Katselin kuvia ensin parvekkeella. Lähdin sitten äkkiä kopioimaan kuvat koneelle ja myös tarkastelemaan niitä isommalta ruudulta. Huomasin että yksi ruuduista oli mahdollisimman terävä ottaen huomioon käytetyn aukon. Eräässä toisessa melko hyvässä ruudussa siipi oli vähän pehmeä johtuen 2.0x telejatkeesta. Muut ruudut olivat jo heikompia. Huomasin myös että olin aiemmin siirtänyt zoomin pois maksimista. Nyt ylläolevan ruudun millimetrit oli 250 millin kohdalla ja suurimmillaan 290 milliä kun varaa olisi ollut mennä 400 milliin. Ylläolevasta kuvasta on rajattu sinistä taivasta reippaasti pois.

Ei tullut siis luontokuvakilpailukokoista kuvaa eikä tuota kuvapankkiinkaan voi tarjota, mutta hyvän 10x15 cm tai 15x20 cm kuvan tuosta tekisi helposti.

Lisäys 19.06.2013:

Kuvaan monesti lentäviä kohteita niin, että vedän zoomia ensin lyhyemmälle ja kun kohde on tähtäimessä niin zoomaan lähemmäs. Tässä tapauksessa toimin todennäköisesti samalla lailla, mutta en zoomannut tappiin asti ennen kuin aloin kuvata. Näin toimien kohde löytyy helpommin ja todennäköisyys hyviin kuviin kasvaa.

1 kommentti: