keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Aurora Borealis

Canon EOS 5D, Tamron 28-75, F2.8, ISO 250, 30s

Eilen oli todella kirkas taivas ja päätin käydä tähtiä kuvailemassa iltamyöhällä. Tähtitaivaan kuvaus rajoittuu useimmiten pilvisyyteen ja toiseksi aikaisin heränneenä alkaa yleensä illalla väsyttää jo siihen aikaan, kun voisi lähteä ulos. Se tarkoittaa siis lapsien nukkumisajan jälkeen. Tänään päätin kuitenkin kokeilla.

Surffailin ennen lähtöä netistä mahdollisuuksia revontulien näkemiseen. Kuvista päätellen edellisenä päivänä lapin suunnalla olisi ollut aktiivisuutta taivaalla, mutta sillä hetkellä ei juuri mahdollisuuksia revontuliin.

Taivaan aktiivisuuksista huolimatta pelipaikalle pyöräilessä alkoi taivaalla näkyä lupaavia merkkejä. Pelkkien tähtien kuvaaminen jäi väliin ja keskityin revontuliin. Yhden kuvan kuvasin lopuksi tähdistä ihan testiksi.

Tutustuin myös uuteen ilmiöön. Kuvissa on keskellä kiva rinkula, mikä osoittautui arvelujeni mukaan Newtonin renkaiksi. Tämä johtuu todennäköisimmin käyttämästäni uv-suodattimesta. Ainoassa kuvassa ilman suodatinta ei renkaita ole. Nettijutut puoltavat joko uv-suodattimen vaikutusta tai kamera/objektiiviongelmaa. Voit nähdä newtonin renkaan ylläolevassa kuvassa klikkaamalla kuva isommaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti